אודות היצירה
גן עדן
שם האמן: פילד ארסטוס סולסברי
חוה ואדם נמצאים בגן פלאי ורחב ידיים, עתיר צמחיה, מקורות מים ובעלי חיים משלל סוגים. חוה קוטפת פרי אדום מעץ הדעת, הרחק מאדם המשקיף עליה מהצד בעוד הנחש חומק מתחת לעץ.
מקור: בראשית ג
תיאור היצירה
גן העדן בציור הוא מקום אקזוטי, שילוב של גן טרופי ושמורת טבע אפריקאית. ברקע הרים מחודדים מעט שפסגותיהם מושלגות, לפניהם הרים נמוכים יותר שלרגליהם פרוסים מישורים פוריים, ובקדמת הציור צמחייה מגוונת ועשירה. בין כל אלה זורמים הנהרות המוזכרים במקרא. בעלי חיים רבים ממקומות שונים בעולם משוטטים בגן העדן – סוסים, פילים, טווסים, ברבורים ועוד. רבים מבעלי החיים הולכים זוגות-זוגות, כמתואר בפרשת נח. במרכז חוה מושיטה את ידה לפרי על אחד העצים, מימין אדם בגבו אליה מתבונן בחיות, וביניהם זוחל הנחש.
פירושים וסמלים
גן העדן בציור הוא מקום אידילי, פורה ושליו. אדם מתבונן בחיות, אולי נותן להן שם, ומאחורי גבו של אדם כבר נזרעים זרעי הטרגדיה – חוה אוחזת בפרי אחד ומושיטה את ידה לעץ לקטוף פרי גם לאדם. הנחש זוחל ברקע, מתרחק מחוה לאחר שעשה את שלו. ההיכרות עם הסיפור משרה על הדמויות פירוש מבשר רעות.
לשיחה
- מה הם מאפייני גן העדן בציור? מדוע לדעתכם נבחרו מאפיינים אלו?
- היכן לדעתכם נמצא גן העדן הזה?
- במה התבסס הצייר על המקרא, ומה הוסיף מדמיונו?
- לאיזה שלב בסיפור המקראי מרמזות התנוחות של אדם, חוה והנחש?
- האמן הציג את הרגע לפני אכילת הפרי, כאשר הכול עמד להשתנות. מדוע לדעתכם בחר הצייר דווקא ברגע הזה?
- השוואה לציור "אדם אכל ואכל מהפרי שנתנה לו חוה, אולם לא ידע כלום" של יוג'ין אבסהאוס: מהו גן עדן בכל אחד מהציורים? מה ההבדל בגישה של שני הציירים – האם שניהם ניסו להציג את אותו מקום? מה ההבדל בין המטרות של שני הציורים? איזה ציור תואם יותר לגן עדן אידילי? מה מאפיין את אדם וחוה בשני הציורים?
- חשבו על רגע בחייכם שבו קרה לכם משהו חשוב. אילו הייתם מציירים את הרגע הזה, אילו רמזים לבאות הייתם שותלים בציור?
פעילות יצירתית
מהו גן העדן האידילי בעבורכם? מה יהיה בו? מה לא יהיה בו?
פרטו את המאפיינים בכתב. אחר כך חפשו במרשתת תמונות אמתיות של גן העדן שדמיינתם, והוסיפו להן באמצעות תוכנת עיצוב מאפיינים אידיליים – בציור, בפוטומונטז' או בקולז'. אפשר להיעזר בתכנת עיצוב כמו GIMP, אך גם ב-Word או ב-Canva.com .
שילוב היצירה בתכנית הלימודים
בשיעורי תנ"ך אפשר לשלב את הציור בלימוד של ספר בראשית – סיפור גן העדן והאכילה מפרי עץ הדעת.