אודות היצירה

הביבליה המאויירת של הולקהאם (Add. 47682, f.8): נח שולח את העורב והיונה

שם האמן: אמן לא ידוע

נח שולח את העורב בידו האחת ואת היונה בידו האחרת, בעוד יונה שנייה (למעשה אותה יונה) מתקרבת אל התיבה עם עלה זית. למטה, גוויות נראות בתוך מי המבול ויונה נוספת טורפת עלה זית.

מקור: בראשית ח

טכניקה: איור צבע

מיקום: הספרייה הבריטית, לונדון

תאריך: 1320

על כתב היד

הביבליה המאוירת של הולקאם היא כתב יד נוצרי מתחילת המאה ה-14 שנוצר באנגליה כנראה בעבור נזיר דומיניקני, והוא כתוב בניב מקומי של צרפתית ומעט אנגלית. מסופרים בו סיפורי הבריאה עד לאחר המבול וחלקים מן הברית החדשה, מלווים באיורי מיניאטורות. הציורים אופייניים לתקופה וצבועים בעיקר בצבעים אדום וכחול. ברקע האיורים תבנית של עלי גפן ואלון.

תיאור היצירה

באיור נראית תיבת נח עשויה עץ וקנים קלועים עם שני צריחים, גג משופע, צוהר בכיפתה ודלת בצדה. נח ניצב במרפסת התיבה ואוחד בידו האחת עורב ובאחרת יונה, והוא עומד לשלח אותם. משמאל נראית יונה נוספת חוזרת עם עלה זית בפיה. התיבה שטה במים גועשים, ובהם גוויות של אישה, גבר וחיות בית – סוס ושור. יונה ועורב חיים נמצאים גם במים: העורב מנקר את גופת הסוס, והיונה מנקרת עץ זית.

פירושים וסמלים

סיפור נח שימש בנצרות של ימי הביניים אזהרה מפני החטאים של בני הזמן, והפרטים באיור מבטאים את האלגוריה הזו. בסימבוליקה הנוצרית נח מייצג את ישו, והתיבה את הכנסייה. המבול הוא סמל לטבילה, וכמו שהיא מטהרת את החוטא, המבול טיהר את העולם מן החוטאים. העץ שהתיבה עשויה ממנו הציל את חיי נח, רמז לעץ הצלב שמעניק גאולה לנשמות הנוצרים החוסות בצלו. העורב הניזון מהגופות מופיע במדרש של פרקי דרבי אליעזר (פרק כג), ואפשר לפרש זאת גם כעונש נוסף לחוטאים.

להרחבה (לרבות שני איורים נוספים של הסיפור, באנגלית)

לשיחה

  • אילו פרטים מסיפור נח מופיעים באיור? מה הוסיף האמן על הכתוב בתנ"ך?
  • מדוע לדעתכם בחר האמן להראות יחד את היונה והעורב אף על פי שהם מופיעים בשלבים שונים בסיפור? מדוע יש באיור שלוש יונים?
  • מדוע לדעתכם בחר האמן לצייר את המתים במים? איזה מסר זה מעביר לקוראים בצד הטקסט התנ"כי?
  • האמן מעביר באיורו מסר דתי על העונש הצפוי לבני האדם בגלל חטאיהם. לו היינו מאיירים את הסיפור בימינו ורוצים להעביר מסר חברתי עכשווי, מה היה המסר הזה? כיצד היינו מביאים אותו לידי ביטוי בפרטי האיור?
  • השוואה לאיור "היונה והעורב" מהמכלול הצפון צרפתי: מה ההבדל בין הפירוט בכתב היהודי לפירוט בכתב היד הנוצרי? מה מטרת האיור בכל אחד מכתבי היד?
  • השוואה לציור אחר, מאוחר מעט, מתקופת הרנסנס – "המבול" של הנס בלדונג: גם בלדונג ממחיש את אסון המבול לבני האדם, וגם הוא משלב את הבשורה על ההצלה בדמות היונה. אילו רגשות עולים בכם כשאתם מתבוננים בציור? מה ההבדל בין הציורים? האם השילוב של היונה והאנשים המנסים לטפס אל התיבה תואם למקור התנ"כי? כיצד בלדונג מצייר את התיבה? (בלטינית Arca – תיבה שהיא קופסה, כמו משמעות המילה בעברית.) מה לדעתכם המסר שהצייר רוצה להעביר לצופה?

פעילות יצירתית

איזה מסר סיפור המבול עשוי להעביר לנו היום? ציירו את תיבת נח כאיור לספר הנושא מסר, למשל על החשיבות לשמור על הסביבה.

שילוב היצירה בתכנית הלימודים

בשיעורי תנ"ך אפשר לשלב את האיור בלימוד סיפור המבול, ובשיעורי היסטוריה בלימוד על התפתחות הנצרות.